Bryg#5:Dogme#3(Oktoberfest)
15/02/05

Opskrift
Etiket
Beskrivelse med billeder

Gærstarter dagen
13/02/05 - kl.12:xx
Gærstarteren sættes igang, og skal nu stå og hygge så i 3 dage

Brygdagen

Nu skulle det vise sig om vi var blevet klogere siden sidste gang, specielt med alle de tips og tricks vi har fået imellem tiden. Så vi besluttede os for at lytte til Torben Lund, som jo trods alt formidler elgryde konceptet, og vi gik cirkulationsvejen.
Det skulle hurtigt vise sig at være det rigtige for os. Det føltes meget hurtigt meget rigtigt, og var faktisk rigtigt hyggeligt, og man fik meget mere den der "Hands on" fornemmelse, en fornemmelse af at det var os der bryggede og ikke bare malten i gryden der lå og hyggede.
Temperaturen var også meget nemt at få gjort stabil i hele gryden, når vi cirkulerede.
Endvidere har vi opfundet vores eget vandmængdemåle udstyr. Vi gør på meget videnskabelig vis det at vi har hældt 5-10-15-20-25L vand opi spand og i gryde, og har så stukket vores lange analogue termometer ned i spand og gryde for at se hvor hæjt oppe vandet er, på den måde kan vi hele tiden se hvor mange liter vand vi arbejder med. Vi ved godt at det er lidt hightech, men det virker for os.


15/02/05 - kl.17:30
Dette er billedet af lykkklig malt, malt der spændt venter på at blive knust, lykkeligere malt findes ikke.
Dette er billedet af 2 fyre der undrer sig over hvorfor de står uden for i minus 10 graders frost, og kværner malt, og ikke mindst undrer sig over hvorfor de ikke har opfundet et stativ til deres maltkværn.


15/02/05 - kl.18:35
Mæskning starter, og spanden sættes meget langsom ned i de 20 liter vand, for at det ikke skal vælte ud på bordet.....igen.
Cirkulationen starter, vi tapper ganske enkelt urten ned i vores gule spand og hælder det op i igen, super simpelt og effektivt.

15/02/05 - kl.18:45
Humle vejes, og sokkerne fyldes.
Efter at have set at bla. Brøckhouse og Chimay bruger humle sække, har vi besluttet at blive ved med det.

15/02/05 - kl.19:35
Afdrypning starter, og her skal der lige ligges mærke til en genial opfindelse.
Jeg har opfundet 3 spand holdere til afdrypningsfasen, efter flere forsøg nåde jeg frem til denne konstruktion, og det virker. Dog skal man være to for at det kan lade sig gøre. En der holder spanden og en der monterer dimserne.

15/02/05 - kl.19:50
Sparging tid, 5 liter tilsættes
og senere 2,5 liter tilsættes.

15/02/05 - kl.20:15
Sparging færdig, og uden at kunne bevise det, dufter det friskere og mere kraftigt end det plejer. Hvorvidt frisk knust malt dufter og smager af mere end "kværnet for 3 uger siden malt" ved vi ikke, men vi vælger at tro at det er ligesom frisk kværnet kaffe.

15/02/05 - kl.20:52
40gr humle tilsættes

15/02/05 - kl.21:52
15gr humle tilsættes

15/02/05 - kl.22:02
Chiller sættes ned i gryden

15/02/05 - kl.22:17
10gr humle tilsættes

15/02/05 - kl.22:25
Nedkøling begyndes

15/02/05 - kl.22:42
Gæren tilsættes
Tapning til spand

15/02/05 - kl.22:45
OG 1062

Hele processen føles rigtig denne gang, og med en OG på 1062 hvilket er en effektivitets grad på 76%, virker det da også meget overbevisende denne gang.
Vi er dog spændte på hvordan den så kommer til at smage,da vi også smagte på Bryg#4 da vi omstak den, og den har den samme frugtagtige smag som de tidligere Märzen vi har lavet, så nu bliver det spændende om det er gæren der virkelig gør så meget ved brygget, eller om det er opskriften. Og hvis denne Dogme#3 bryg bliver ligesom de andre, kaster vi nok vores bryghatte i ringen, og melder os i køen af folk der køber deres øl ;-) så kryds fingre for os.

02/03/05
Så er det tid til omstikning.
FG1020 - Alc. 5,4%
Første smagsprøve indeholdt en ferskensmag som vi har haft i alle vores lager øl indtil videre.
Så det bliver spændende til dogme#3 smagningnen at finde ud af hvad det er der gør det.

17/03/05:
Så blev der tappet. De nye fade blev taget i brug, og jeg skal ikke kunne sige om der bliver vundet tid ved brug af fade, fordi det tog en krig at gøre den rene, og vi endte med at bruge mere tid med 5 fade, end med 45 flasker. Nå men nok om det, på fad kom det, og det er nu stillet til gæring i 14 dage.
FG 1020

04/04/05:
Dogme#3 smagningen er vel overstået, desværre uden ihverksætteren Jens Dalsgaard, men det var en rigtigt spændende aften, og det var lidt af en oplevelse af prøve de forskellige bryg og gær typer. Aftenens store optur var faktisk at vi prøvesmagte vores egen Dogme#3 bryg for første gang i 1 md. og den smagte faktisk ret godt. Det var en stor overraskelse fordi tidligere smagninger afslørede af kraftig fersken smag, som vi har haft før, og som vi også lod mærke til ved smagningen da et bryg også benyttede sig af SafLager S-23 som vi tidligere selv har benyttet. Men Saflager W-34/70 er altså nu blevet til en vinder og kan klart anbefales.


 
Humledusk Bryggeriet - Hvidovre - Danmark