Bryg#4:Märzen
30/01/05

Opskrift
Beskrivelse med billeder

Så kom turen endeligt til en Allgrain.
Forventningerne var høje, ego'et på plads, og evnerne toptunet til denne store dag.

Vandet blev varmet, og malten hældt op i sien, sien sat op i gryden, vandet steg og løb ud af gryden og ud over det hele - og en dag med udfordringer begyndte.......


30/01/05 - kl.08:40
15 liter vand varmes.

30/01/05 - kl.09:xx
Humlen vejes og laves til humlesokker. Grundet at vores humle er 3,4% og ikke 3,7%, kompenserede vi med at komme 5 gram mere i hver potion. Vi har sørget for at give ekstra meget plads til at humlen kan udvide sig i sokken, for at der kan være en vis cirkulation, da der eller ikke vil komme meget humlesmag ud af sokken.

30/01/05 - kl.10:44
Malten tilsættes

30/01/05 - kl.10:46
4 liter ekstra vand tilsættes, da malten suger meget vand, og iøvrigt donerede en pæn potion ud på bordet. Grundet den meget store mængde malt, den "lille" si, vurderes det at der er for meget malt til at noget kan cirkulere rundt i gryden, og at mæskningen derfor vil være meget innefiktiv. Løsningen er at tage en stor potion malt op af gryden igen, og at mæske af 2 omgange. Vi ved dog ikke om man "må" det, men det andet går ikke.
Vi venter på 67°C igen, og imens breder der sig en liflig "duft" med brede overovertoner af stald i køkkenet.....

30/01/05 - kl.11:00
Vandet er nu 67°C igen.

30/01/05 - kl.11:20
Det går nu op for os at der er meget store temperatur forskellige i gryden, og udsvingende ligger på 72°C i siden af gryden, 59°C i toppen af malten, 67°C i bunden af sien, hvor malten "begynder", dette bekymrer os (også) og løsningen må være at røre rundt mere eller mindre konstant, for at skabe ekstra cirkulation, og på den måde at udligne forskellene.

30/01/05 - kl.11:10
Malten bliver skiftet ud med næste potion, og vi kan nu se hvorfor der findes så mange spændende opfindelser på dimser til at holde på sien, når den skal dryppe af!

30/01/05 - kl.11:23
67°C igen.....

30/01/05 - kl.12:30
Sidste potion malt drypper af.........

30/01/05 - kl.12:43
1,5 Liter vand tilsættes, og gryden skal nu op og koge.

30/01/05 - kl.13:53
Vandet koger, og den første humlesok tilsættes. Sokkerne virker vidst, vi kan ihvertilfælde dufte humlen uden problemer.

30/01/05 - kl.14:45
Gæren bliver rehydreret i 24°C kølet kogt vand.
Samtidigt tilsættes 1tsk sukker til den anden skål med kogt vand.

30/01/05 - kl.14:50
Humlesok #2 tilsættes

30/01/05 - kl.15:15
Humlesok #3 tilsættes

30/01/05 - kl.15:25
Humlesokkerne tages nu op, og næste gang bliver det en løsning med et par desinficerede gummihandsker der lige vrider dem, for det gode snask der sidder i dem, fordi det her tager simpelthen for lang tid.

30/01/05 - kl.15:45
Gæren blivet tilsat sukker vandet og skal nu bare stå og gøre sig til...

30/01/05 - kl.15:45

Efter en skidt start hvor det først efter et par minutter gik op for os at chilleren havde et lækage problem på en af slangerne, hvorved vandet løb ned i urten, køler vi nu ned......både os og urten.

30/01/05 - kl.16:10
Urten er nu 28°C og vi hælder gæren op i spanden, og begynder tapning.
Vi har mistet en masse væske undervejs, vi startede med 19L, og vi er nu nede på 10L
Så vi spæder til med 10L vand, men det virker ikke som en optimal løsning, og det skal helt klart gøres bedre næste gang.

30/01/05 - kl.16:20
OG måles til 1044 - hvilket vist bekræfter vores første bange anelser - vi fik ikke mæsket første potion godt nok.

30/01/05 - kl.16:30
Urt og spand, står nu i kælderen ved 10°.

Mange nye spørgsmål meldte sig i løbet af idag:

- Må man mæske af flere omgange ?
- For meget malt i sien af gangen, ødelægger det cirkulationen ?
- Er det ok at røre rundt i gryden under mæskningen, eller skal man gøre det på andre måder ?
- Hvad i alverdenen gør alle andre der benytter sig af el gryder med indsatssi ?
- Hvad gør alle andre for at udligne temperatur forskellene ?
- Hvordan holder alle andre vandstanden nogenlunde stabil ?
- Brygger alle andre ligesom os, men ingen vil indrømme det ?

31/01/05 - kl.08:xx
Der er nu synlig gær aktivitet i spanden, om end det ser lidt sløvt ud.

15/02/05 - kl.20:xx
Urten er stukket om til 2. fermentering
FG 1012
Smagen er meget tynd, hvilket var forventet når vi har spædet 10L vand til.
Vi giver den nu 1½ uge, og smager så igen, og vurderer så om den skal ud eller på fad.

02/03/05
FG1008
Vi tappede 4 flasker og hældte resten ud, da den ikke var helt i top.
Vi tappede for at se hvordan den vil opføre sig når den har lagret lidt, så vi kan blive lidt klogere.


 
Humledusk Bryggeriet - Hvidovre - Danmark