Bryg#1:märzen
15/05/04

Opskrift
Etiket


Vores første forsøg ud i hjemmebryg.

Opskriften var "min første oktoberfest" fra brygladen .


Det var en glad amatør dag, der blev hverken målt OG etc, temperaturen blev vist også for høj et par gange under mæskningen.

Vi startede med at bringe vandet i kog, og da malten blev tilsat var det kun ørene der forhindrede smilet i at gå hele vejen rundt. Det var simpelthen fantastisk,
det var der, det for alvor gik op for os, at det her kunne blive stort. og ikke mindst underholdende.

Vi forsøgte at følge opskriften så godt som vi nu kunne, men der var landskamp, og vi havde kun et gammelt el komfur til at styre temperaturen med, så helt præcist blev det ikke.

Men vi fik filtreret og hældt på gærspand, og her kom første overraskelse så.
Det tog ca. 7½ time for væsken at køle ned på 24 grader. Og det var en torsdag aften, som hurtigt (eller langsomt) gik hen og blev fredag kl.04:30, før gæren kom i, så Jan var ikke meget værd på jobbet den fredag.


Det opførte sig pænt i køleskabet, og blev efter 14 dage omstukket til 2. fermentering, og stod så i 3 uger.

Flaskerne blev købt hos Brøckhouse, da vi mente at ½ liters patentprop flasker var vejen frem.

Efter rengøring etc. blev sukkeret hældt ned i spanden, og der blev rørt rundt, desværre ikke godt nok, viste det sig senere.

Men vi fik fyldt i flaskerne ude på badeværelset, og det var svært at skjule stoltheden, da vi efter 1 måneds ventetid stod med vores første bryg på flaske.

Så nu skulle det så stå og hygge i 14 dage, og så på køl.

14 dage senere, kom den store dag. De særligt inviterede gæster (Jans kone, og hendes veninde Sarah) var ankommet, og den helt store middag var klar.

Spændt pop'ede vi hver en flaske, og vi var ikke til at skyde igennem da vi hørte luften blive blæst ud af flasken grundet det dejlige overtryk der var i flaskene, og så skulle der hældes op.

Brygget var ræverødt, og skumhatten lys orange.
Duften var let eksotisk (fersken) og humlet.
Smagen var dejlig frisk, desværre med for meget sødme, måske grundet for høj mæsketemperatur. Men ellers var alt som det skulle være.....troede vi.

Det viste sig nemlig senere at det ikke var alle flasker der var gæret efter på flasken, hvilken var fordi vi ikke havde fået fordelt sukkeret ordenligt, og øllet viste også tegn på at gæringen var gået i stå i køleskabet, fordi tempersturen var for lav i køleskabet.


Men det var første gang vi prøvede, og det gav blod på tanden.


Tak til Brøckhouse for at hjælpe hjemmebryggere med flasker !


 
Humledusk Bryggeriet - Hvidovre - Danmark